Частна профилирана гимназия с чуждоезиково обучение ”ЧЕЛОПЕЧ”

Младежка инициатива за Средногорието

Община Пирдоп

Електронен информационен портал Нов Поглед

Блогът на Пирдоп. Вече можеш да кажеш всичко тук

Пирдоп и регионаТРЕТИ МАРТ - НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ

Автор на статията е: Вестник Регион
Завършена е на 6 Март 2012, 15:37

ТРУПАТА НА НЕШКА РОБЕВА
Зареди с патриотично настроение златичани

Честването на 134-та годишнина от Освобождението на България от османско владичество в община Златица преминаха в два дни. На 2 март, въпреки че в читалищния салон не бе много топло, пред препълнена със зрители зала, трупата на Нешка Робева представи спектакъла „Забравени”. Танцьорите от екипа й играха боси и в ефирни облекла, а текстовете, съпровождащи картините, които те представяха, рецитира актрисата Джуни Александрова.
Пред публиката оживяха тежките времена на робството, на бунтове и въстания, комитетите на Апостола, на обесването на Левски и зловещия вик на черните гарвани, последвани от въодушевлението и емоцията от раждането на свободата. С вълнуващия си и респектиращ глас Джуни Александрова припомни текстове от писмата на Дякона, стихове на Иван Вазов, произведения на гения Христо Ботев.
С бурни и продължителни аплодисменти благодарните за доставеното удоволствие и патриотично настроение златичани, посрещнаха на сцената Нешка Робева. Заедно с актрисата Джуни Александрова двете бяха обсипани с овации от зрителите. Благодарност от името на публиката на творците на невероятния и затрогващ спектакъл поднесе кметът на общината инж. Магдалена Иванова. Тя подчерта, че доставената радост от играта на членовете на трупата ще остави трайни следи в паметта на хората. Г-жа Иванова поднесе голяма кошница с цветя на изпълнителите, а някои от зрителите и лични букети на тях. В трупата е и танцьорка от гр. Пирдоп – завършилата Националното училище за танцово изкуство в София Радка Венкова, която получи от приятели цвета и сърдечни поздрави.  

ВЪЗРОЖДЕНСКИЯТ ГРАД
Празнува с много гости

С честит празник и за много години се обръщаха копривщенци при срещата си на площад “20-ти Април”, преди официалното откриване на честването на националния празник на България. Хубавото настроение бе подклаждано и от маршовете в изпълнение на духовия оркестър на СОУ “Любен Каравелов” – Копривщица, с диригент Добрин Иванов и музикален ръководител Петър Францов.  
Тържеството започна с националния химн, който засвириха оркестрантите. Гости на Копривщица бяха депутатът от партия “Български социалдемократи” Георги Атанасов, кметът на община Обзор Христо Янев. Кметът на общината инж. Иван Кесяков, заедно с гостите застанаха на трибуната. А към тях бе поканен да се присъедини и руският гражданин Юрий Лавренов.
Няма град или село, махала или паланка, които да не са дали своя жертвен данък, в името на тази отвоювана извечна дума “свобода”, каза в словото си при откриване на тържеството Рени Пачева. Ротата на членовете на Регионално дружество “Традиция” се построи на историческия площад “20-ти Април”, за да отдаде почит към загиналите български, руски и чуждестранни воини, отдали живота си за свободата българска.
Депутатът от Георги Атанасов честити празника на копривщенци и техните гости. Той каза, че свободата на България се дължи на предците на копривщенци. С „Честит празник, скъпи български приятели!”, – обърна се към присъстващите на тържеството Юрий Лавренов. – Аз съм особено радостен и горд, че от името на моя народ мога да поздравя българите по повод годишнината от освобождението на България от турско робство”. Щастие и успехи пожела руският гражданин и увери, че винаги неговият народ ще бъде с българския.
Под звуците на духовия оркестър бяха поднесени венци и цветя от името на Дирекция на музеите, СОУ “Любен Каравелов”, Женско дружество “Благовещение”, Регионално дружество “Традиция” – Копривщица. Литературна композици, посветета на бележитата дата изнесоха учениците от копривщенската гимназия Мария Василева, Теодора Цоловска, Найден Спасов, Стоян Павлов и Иван Найденов. Вокална група “Щурче”, с ръководител Светла Георгиева, изпяха няколко възрожденски песни, които бяха подети от публиката и повдигнаха националното самочувствие на присъстващите, за което бяха аплодирани от публиката. Театрализирана постановка “Копривщица свободна” и посрещането на руските войски в града с хляб и сол от местното население, бе пресъздадена от членовете на дружествата “Традиция” от Копривщица и Карлово-Сопот.
Хубавата новина, която трябва да бъде отбелязана, е че нощта преди националния празник специализирани машини почистиха пътя от ГП I- 6 до града. Копривщенци споделиха, че пътят седмици наред беше почестен само толкова, колкото да мине една кола, без да имат възможност да се разминават в двете посоки. Връщайки се от столицата някои от тях коментираха, че отговорните за поддържането на четвъртокласния път до възрожденския град, все пак се бяха трогнали да изпълнят задълженията си, замо поради факта, че предстояха два почивни дни и за тържествата в Копривщица ще дойдат високопоставени гости.


В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ
Илюминации в навечерието на трети март

С тържествена заря бе отбелязана 134-та годишнина от Освобождението на българския народ от петвековното османско робство в с. Челопеч. На площад „Освобождение” се подредиха три блока формации – на ученици, на офицери и сержанти от запаса и от членове на дружеството на пенсионерите в селото. Множество жители на Челопеч присъстваха на честването, което започна с марш, под чийто съпровод пред строя се появиха факлоносци.
Ръководещият зарята – офицерът от запаса Филип Вътев, командва за издигане на националния флаг и трима знаменосци го вдигнаха до върха на пилона. Дами от пенсионерския клуб изпълниха песента „Шипка”, а възпитаници на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с музикално-поетичен рецитал припомниха за величавите дни от преди 134-години. А Ивета Фотева изпълни песен за българската княгиня Райна Попгеоргиева.   
Кметът на общината инж. Алекси Кесяков произнесе слово, в което отдаде уважение към българския народ, който е жадувал тази свобода почти пет века. Той с достойнство и гордост заяви, че сме граждани на независима и свободна България и за това е необходимо да се прекланяме пред подвига на руските войни и българските опълченци. Затова с уважение трябва да се отнасяме към себе си, защото дедите ни преди 134 години доказаха с пролятата своя кръв, че освобождението не ни е поднесено даром. Денят 3 март е велик, и това е дата, която не бива да се забравя. Г-н Кесяков заяви още, че челопечани са горди с това велико дело.
Пред паметника на загиналите жители на с. Челопеч във войните за независимост и  национално обединение бяха поднесени венци и цветя от община Челопеч, ОбС, клуба на офицерите и сержантите от запаса и присъстващи на честването.
Малко по-късно празнични разноцветни илюминации осветиха площад „Освобождение”.     

С БОГАТ КОНЦЕРТ НА ГРУПА ОТ РУСКИЯ БАЛШОЙ КЛУБ В СОФИЯ
В Чавдар концерт на Група „Грамофон”

На 1 март в салона на читалище „Надежда” в село Чавдар, по инициатива на ръководствата на Общинската администрация и местната културна институция, се проведе голям концерт, посветен на 134-годишнина от края на Руско-турската освободителна война.
Официалната част от вечерта беше открита от г-жа Мария Комитова от ОбА, която припомни на чавдарчани и гости за важността на 3 март, за хилядите млади мъже, дали своя живот за Освобождението на малка България. Тя отбеляза, че нашата свобода е дело братска Русия, дала свидни жертви за отхвърляне на османското иго.
Концертната програма на честването бе в две части, като първата беше на революционна тематика, а във втората бяха изпълнени известни руски песни. За 134-годишнина от Освобождението в село Чавдар гостуваха тримата изпълнители от група „Грамофон”, която всяка седмица изнася концерти в Руския клуб в столицата. Текстовете и мелодии, познати на чавдарчани, възхитиха публиката с красотата и звучността на руския език. В знак на благодарност на членовете на група „Грамофон”, от името на чавдарчани самодейката Мария Томева поднесе кошница с цветя. Тя им пожела множество бъдещи нови успехи и още срещи с чавдарчани на сцената на родното им читалище.
На 3 март преди обяд пред паметника на загиналите жители на с. Чавдар в градинката на ОбА, се събраха читалищни дейци и общественици, които отдадоха почит към паметта на загиналите наши и руски войни. Слово за националния празник прочете г-жа Мария Комитова. Децата от кръжока по литература към читалището рецитираха стихове за Освобождението. След едноминутното мълчание пред саможертвата на български и руски войни, на паметника бяха поднесени венец и цветя от местната общественост.   

В МИРКОВО
Църковна служба и панихида

Честването на националния празник 3 март в с. Мирково се проведе в двора на църквата "Свети Димитър". В храма се бяха събрали много миряни и жители на селото, за да почетат и Свети Тодор, чието празнуване съвпадна с деня на Освобождението. Отец Николай Славчев даде причастие на богомолците, а след приключването на литургията отслужи панихида за загиналите за свободата на България мирковчани и руски войници и офицери. Той прочете имената на всички мирковски поборници, четници и опълченци, прекади и преля с вино паметника, посветен на замръзналите при преминаването на връх Баба руски войници. Служба той извърши и на така наречения "Руски паметник" в селските гробища, където са погребани телата на двама руски офицери.
На паметника венец от името на "Елаците Мед" поднесе инж. Добри Цветков, карамфили положиха кметът на общината г-жа Цветанка Йотина, служителки от ОбА и жени, дошли за църковната служба. Денят на тържество на българската свобода бе уважен от педагози, ученици, общински съветници от групите "Достойно бъдеще" и ГЕРБ и малко жители на селото. Стихотворението "Опълченците на Шипка" прозвуча в изпълнение на седмокласничките Михаела Захариева и Петя Алексиева. След това част от присъстващите поднесоха цветя и пред паметника на загиналите в двора на параклиса "Света Неделя".
Националният празник беше почетен и от представителите на местния клуб "Поп Недельо". След участието си в тържествата в пирдопска община членовете на клуба посетиха всички паметници в Мирково, пред които поставиха цветя и отдадоха почит със залпова стрелба.

САМОДЕЙЦИ ОТ ОБЩИНА АНТОН
Сътвориха вълнуващ и паметен спектакъл

В късните часове на 3 март, по повод 134 години от Освобождението на българския народ от османско робство, салонът на читалище „Надежда” в с. Антон едва побра зрителите, които в продължение на почти 90 минути със затаен дъх наблюдаваха спектакъла, който им поднесоха самодейците на културната институция. В публиката бяха кметът г-жа Цонка Гешева, общински съветници, спомоществователи на спектакъла, гости от Пирдоп и други селища в региона.
Театралната постановка, сценаристи на която бяха Йорданка Гарчева и Донка Николова, премина под надслова „Велика България!”. Празнично слово по случай националния празник изнесе председателят на читалището г-жа Донка Николова. Тя подчерта, че освободителната Руско-турска война, обявена от император Александър II на османската империя, е посрещната с неописуем възторг от цялата българска нация. И хиляди народни синове се събират в опълченските дружини, за да воюват за правото да се наречем свободни. Г-жа Николова поздрави и самодейните колективи с Деня на самодееца, като им пожела успехи в творческата дейност. Председателят на читалищното настоятелство изрази признателност и към г-н Симо Симов, закупил билетите за спектакъла и помогнал на общинското ръководство и читалищните състави в подготовката за празничния ден.
Веднага след това на сцената се появиха малките мажоретки на с. Антон, които с ефектни червени костюми представиха тържествен танц на победата, на популярна песен в прослава на българския народ. Със стихове от Иван Вазов, Христо Ботев и други поети, с текстове от исторически съчинения, самодейците от читалище „Христо Ботев” представиха моменти от 13-вековната история на България. Актьорите акцентираха върху проявите от епохата на Българското възраждане – революционните комитети, основани от Левски, на дейността на Георги Бенковски и Тодор Каблешков, събранието в Оборище, избухването на Априлското въстание и последвалата Освободителната война. Дамите от женската вокална група изпълниха патриотични песни, а робини показаха тежката съдба на народа ни в годините на игото. На сцената се появи и прототип на легендарното Черешово топче, носено от Боримечката. А Райна Княгиня (Йорданка Гарчева) тържествено развя бунтовното знаме с надпис „Свобода или смърт”. Младежи пък вдигнаха високо българския трикольор и реплика на Самарското знаме. Прозвуча и одата на Вазов – стихотворението „Шипка”, прието с аплодисменти от зрителите.
Кметът на общината г-жа Цонка Гешева изрази всеобщата благодарност на зрителите от преживяните вълнуващи минути. Тя честити националния празник на антончани и връчи кошница с цветя и парична сума за впечатляващия спектакъл. Той бе с благотворителна цел и събраните от билети и дарения средства ще бъдат употребени за развитие на самодейността в читалището. Цветя на колектива поднесе и председателят на ОбС г-жа Татяна Семкова.    

В СЕЛО ДУШАНЦИ
Честват трети март с хайдути

Първи в региона отбелязаха националния празник 3 март – Освобождението на България от османско владичество в с. Душанци. Малко след 10 часа пред сградата на общината се проведе тържество, в което участие взеха ученици от селото, самодейци и членове на Национално дружество „Традиция” от Клуб „Поп Недельо” в с. Мирково.
Честването започна с малко закъснение, тъй като силния вятър нанесе поражения на озвучителната уредба и се наложи повредените й елементи да бъдат подменени, извини се за инцидента кметът на кметството г-жа Вера Бойчева.
Душанските ученици проследиха най-важните моменти от величавата борба на българския народ в годните на Възраждането, след което разказаха и за героичните битки и сражения по време на Руско-турската война от 1877 – 1878 г., строшили робските окови на народа ни. Кметът г-жа Бойчева произнесе празнично слово, в което подчерта героизма и саможертвата на руските войни и българските опълчени по бойните полета на войната.
Членовете на Клуб „Поп Недельо”, облечени в традиционни хайдушки носии възпроизведоха залп с автентични старовремски оръжия. Женската вокална група при читалище „Светлина” изпълни популярни патриотични песни, а пред паметника на Тодор Душанцалията и загиналите жители на селото в борбите за Освобождение и във войните за национално обединение, бяха поднесени венци и цветя.     


И В СЕЛО ПЕТРИЧ
Поклон пред загиналите за Освобождението на Родината

На 2 март на площада в село Петрич, където се намира руският паметник-костница, се състоя честване на 134 години от края на Руско-турската освободителна война.
По повод празника, официални гости на петричани бяха председателят на Общински съвет – Златица инж. Стоян Генов, общински съветници, членове на клуб „Традиция”, много жители и гости.
Слово за националния празник и освобождението на село Петрич от турското петвековно робство, произнесоха инж. Стоян Генов и г-жа Мария Ангелова – кметски наместник на селото. Празничната програма на площада беше подготвена от самодейците от читалище „Оборище”, което беше и съорганизатор на кметството при провеждането на проявата.
По повод 134-годишнината от паметната дата, бяха поднесени венци и цветя на паметника-костница от името на кметство Петрич, читалище „Оборище” и признателните петричани. Красива заря от разноцветни фойерверки озари небето над площада – знак за преклонението на петричани и гости пред подвига на нашите и руски освободители.
На следващия ден – 3 март, група от жители на село Петрич посетиха паметника – гробница, намиращ се в местността „Мурта”, където са погребани 136 редови войници от Трета гвардейска пехотна дивизия, освободила село Петрич от властта на турския ятаган. В памет на загиналите генерали Каталей и Философов и на всички, дали живота си за свободата на малка България, бяха поднесени венци и цветя.  

Великият ден на България

На 3-ти март жителите на село Буново поднесоха цветя на Руския паметник и изразиха своята признателност към воините от великата страна. С падане на колене бе изразена почит и уважение към всички руски войници дарили живота си за свободата на България.
Слово за 3-ти март произнесе председателят на читалището Милена Петровска. Тя изтъкна важността на този ден за всички българи. Певческата група при читалище "Светлина" изпълни възрожденски песни и повдигна патриотичното настроение на  присъстващите.Последни новини...

Архив...

Тагове...
Антон
Златица
Копривщица
Мирково
Пирдоп
Чавдар
Челопеч

2001 - 2014 © Вестник Регион. Всички права запазени.
Web разработчик: Мико Стефанов