Частна профилирана гимназия с чуждоезиково обучение ”ЧЕЛОПЕЧ”

Младежка инициатива за Средногорието

Община Пирдоп

Електронен информационен портал Нов Поглед

Блогът на Пирдоп. Вече можеш да кажеш всичко тук

Пирдоп и регионаНа язовир Душанци

Автор на статията е: Вестник Регион
Завършена е на 26 Юли 2011, 10:20

Традиционно по това време на годината редакционният ни екип прави обиколка на най-примамливите в горещините места за отмора и разхлаждане. В района те не са малко, но най-достъпен и позволяващ съчетаване на няколко приятни занимания в почивните дни и по време на отпуските, несъмнено е язовир “Душанци”, разположен на около два километра от едноименното село по река Тополница. Дължината му е една от най-големите в страната, зарибен е достатъчно, около него природата е красива и предразполагаща за истински отдих, в съчетание с плаж, прохлада и спокойствие.
В ранния следобед на 23 юли се озоваваме в околността му и с нарастващо любопитство започваме да броим паркираните на паркинга пред профилакториума и под сенките на дърветата автомобили. Спираме на цифрата 50, макар да не сме сигурни, дали сме “обхванали” всички леки и високопроходими машини наоколо, между които има и доста луксозни марки и модели. Някои от тях са с регистрационни номера от други области и то доста далеч от Софийска. Изненадата ни е основателна – язовирът с всяка година става все по-предпочитана дестинация за наши и “външни” посетители в летните месеци. Не мислим много за причините – те се налагат сами. Близо е до столицата, на някакви си 4 – 5 км. от Подбалканския път и при условията на недостатъчно парични знаци за пътешествие до морето, или представителен високопланински курорт, предлага всичко необходимо за една пълноценна почивка.
На пътя към Голямата поляна се “засичаме” с познати лица – Катя и Калоян, заедно с техния домашен любимец Черньо. Добре намокрен, вероятно от разхлаждане в приятната вода, той упорито се опитва, едва удържан от стопанката си, да се “запознае” по-отблизо с нас.  Двамата младежи са от столицата, а Катя има и семейна къща в Пирдоп, но предпочели още в петък да се установят около язовира, за да се освободят от натрупаното през седмицата напрежение от шумотевицата в големия град. Тъкмо си тръгваха, за да посетят и други красиви места в Средногорието, които отдавна са им добре известни.
Това, което се “набива” на уши край язовир “Душанци” е тишината. Долавят се само приятните отморяващи звуци от присъствието на горските обитатели – невидими за неканения посетител птици, които чуруликат някъде из шубраците. Тук-там само някое малко гущерче бързо ще се скрие в храсталаците, подплашено от стъпките ни. Прави впечатление и друго – чистота около водоема. С изключение на един захвърлен в храстите найлонов плик с отпадъци, не видяхме други боклуци, което показва, че многото гости на язовира се грижат за чистотата и уюта около него.
Преди да се отправим към най-обширната незалесена част от крайбрежието на язовира, на десетина метра от пътя с натъкваме на голям бивак от коли и палатки. Младежи от столицата са се разположили удобно под сенките и докато едни се разхлаждат във водите, други се отдават на страстта си – риболова, а трети просто се излежават край палатките си. Всичко около тях показва, че добре са се устроили и в битово, и в развлекателно отношение.
Голямата поляна ни посреща с друг, по-малък бивак. Три алпийски платки са подредени по войнишки като “под конец”, а наблизо, до водата са обитателите им. Двете дами са по… монокини, но не приближаваме много, защото трима яки младежи зорко ги охраняват, закачайки се непринудено със спътничките си, както чуваме отдалеч от доловения разговор. Наблизо почистват перата си няколко диви патици, без да се страхуват от хорското присъствие. Те са част от колонията, която Ловно-рибарско сдружение “Средногорие”, както писахме вече, ще разсели като поотраснат из водоемите в региона.  
На другия залив се засичаме с още познати лица от района. Тримата млади хора с подготвят за късен обяд или ранна следобедна закуска със… скара. Ароматът, впрочем, се усеща отдалеч. Огънят е на самия бряг, до водата, а един от познатите ни споделя, че са се установили тук още в петък. Нощта била леко хладна, но пък денят е чудесен, а водата особено приятна. Питаме какво ги кара да почиват на язовир “Душанци” и той обяснява – природата, риболовът, тишината. Имали възможност това лято да “прескочат” за ден-два и до морето, но било несравнимо с усещаното тук спокойствие и релакс, независимо от липсата на битови удобства. Но който пък иска да ги има – да си стои вкъщи! – категоричен е той.
В един удобен залив на отсрещния бряг се вижда също голяма “палаткова” колония. И там е не по-малко чудесно и… населено. Вляво, на “нашия” пък, под сенките са се разположили на групи рибари. Замятат с въдиците търпеливо и чакат да се “облажат” за вечеря с по някоя пъстърва. Като виждат, че ги снимаме, отдалеч се провикват: “Искаме хонорар!” – за “фотото”, естествено. Наблизо двама-трима малчугани се “плицикат” в плиткото под наблюдението на възрастните, макар леко изкривена табела да съобщава, че “Къпането в язовира е забранено!”. От кея малка моторна лодка с един пасажер бавно се отделя от стената и поема с “рев” на двигателя си към устието на язовира. Освен този обичаен за подобно място шум, друго не “разваля” приятната атмосфера.  
Такава е неповторимата идилия в летния пек тук. Красота, тишина, зеленина, прохлада, спокойствие, отмора и… всичко това на едно място – язовир “Душанци”.  Последни новини...

Архив...

Тагове...
Антон
Златица
Копривщица
Мирково
Пирдоп
Чавдар
Челопеч

2001 - 2014 © Вестник Регион. Всички права запазени.
Web разработчик: Мико Стефанов