Частна профилирана гимназия с чуждоезиково обучение ”ЧЕЛОПЕЧ”

Младежка инициатива за Средногорието

Община Пирдоп

Електронен информационен портал Нов Поглед

Блогът на Пирдоп. Вече можеш да кажеш всичко тук

Пирдоп и регионаЛазарки

Автор на статията е: Вестник Регион
Завършена е на 19 Април 2011, 13:06

В СЕЛО ДУШАНЦИ
Именяк посрещна скъпи гости

Единадесет момичета от село Душанци следват трайно традицията на своите баби и майки и в деня на моминския празник Лазаровден посетиха стопаните от селото, за да им пожелаят здраве, сполука и добър берекет. Малко след 12 часа на 16 април тръгваме с тях и за наш късмет момите влязоха в дома на именника – 85-годишния Лазар Лазаров. Той и стопанката му Ана Лазарова, посрещнаха лазарките с усмивка и добри дарове. Девойките изпълниха две от своите песни, потанцуваха на домакините си, като не пропуснаха да им пожелаят да са здрави и занапред. После поеха по улицата към следващата къща от своята обиколка. Дядо Лазар и баба Ана вече се радваха на своите деца и внуци, дошли да ги зарадват за празника и именния ден и стягаха трапезата за тържественото угощение.
В продължение на цяла седмица, под ръководството на председателя на настоятелството г-жа Нели Николова, групата момичета се е събирала в читалищния дом, за да си припомни песните и стъпките на танците, съпътстващи обичая, разказа най-голямата сред лазарките – 17-годишната Катя Москова Петкова. Тя е за пета година сред момите и вече си е извоювала правото да бъде техен водач.
Момичетата тръгнали за обиколката си из селото още в 7.30 часа сутринта, като прекъснали за около час, за да участват в празника на момите в гр. Златица. И след завръщането си от там, продължиха. Ще обикалят през целия ден, а сред девойките има и нови попълнения. Най-малки са единадесетгодишните Александрина Филипова и Кристина Булакиева, като Криси е за първа година в състава. Двете са ученички в 4 клас на началното училище в гр. Пирдоп. Останалите са възпитаници на гимназиите в общинския център.
Получените от посещенията традиционни дарове – яйца и сладкиши, както и парите, които им дават някой от стопаните, прибират в читалището. Катя казва, че в края на деня, пак по традицията на обичая, ще си ги поделят, като няма да пропуснат и да се почерпят за своя ден. Най-обичаната от тях песен е “Люленце се люлее”, която подемат за малко и пред нас. Хубавото време и хубавият празник бе създал чудесно настроение сред момичетата и със смях и веселие те пееха и потропваха на всяка порта и дом в своето родно село Душанци.  

ТАНЦОВ СЪСТАВ „КОПРИВЩЕНСКИ БОГОРОДИЧКИ”
Пресъздаде обичая “Лазаруване”

„Лазарските обичаи и игри са най-жизнерадостните, най-поетичните и най-масови народни обичаи. В целия пролетен празнично-обреден цикъл най-широко са застъпени онези елементи, които засягат любовта на младите, тяхната предстояща женитба и бъдещия им семеен живот. Основни участници са моми, и то най-вече тези, на които предстои женитба. В някои области на страната изпълнители са и момичета от 5 - 6 до 10 - 12 години.” Така ръководителката на детския танцов състав „Копривщенски богородички” Димитрина Орашъкова представи обичаят Лазаруване пред своите възпитанички.
На площад „20-ти Април” в гр. Копривщица на 16 април танцовият състав към Народно читалище „Хаджи Ненчо Палавеев” представи обичая. Младите самодейци изпълниха напевите и пожеланията, които на този ден лазарките отправят към стопаните на посетения от тях дом. Облечени в новите си носии, накичени по главите с венци те наричаха за берекет на стопаните на къщата. За всеки член от семейството, предимно момъка и мамата, лазарките изпяха песни, в които бе заложена идеята за здраве и плодородие.
Вярва се, че където са влезли и пели лазарки, ще бъде честита цялата година. Според обичая лазарките биват дарявани с яйца, понякога пари, брашно и др. Момичетата изтичаха на Моста на свободата до историческия площад и хвърлиха във водите на река Тополка своите венци.
Поради студеното време малко бяха присъстващи на празника зрители, но всички те аплодираха младите самодейци за прекрасните изпълнения, а някои от тях се наловиха и народното хоро.

В ЧАВДАР
Красиви лазарки зарадваха стопаните на къщите

На 16 април, когато българската православна църква чества деня на Св. Лазар, за трета поредна година в село Чавдар беше пресъздаден народният обичай „Лазаруване”. В него взеха участие красиво нагиздени момичета, които изпълниха на стопаните на къщите, където влезнаха, момински песни, характерни за фолклорния обред. Те бяха предвождани от своите любими учителки – Стоянка Ковачева и Таня Шопова.  
Където момичетата влезнаха, бяха надарувани с лакомства, парички и разбира се яйца. Малките лазарки изпълняваха песни, както за ергени, така и за моми, на които предстои годеж и венчавка. В знак на благодарност пък, всеки благославяше даровитите деца с благопожелания.

Лазаровден в Златица
 
На връх хубавия пролетен празник две групи от лазарки посетиха община Златица и пяха за здраве на работещите администрацията й. Едната група от малките девойки, облечени с народни носии, беше от СОУ „Св. Паисий Хилендарски” с ръководител г-жа Павлина Узунова. Групата към НЧ „Христо Смирненски” беше подготвена от г-жа Костадинка Кържилова – секретар на читалището и г-жа Магдалена Ананиева. В нея пееше и най-малката лазарка петгодишната Александра Кънева.
Девойчетата изпълниха лазарски песни и зарадваха присъстващите в залата кметът инж. Нонка Каменова, г-жа Сашка Кърпарова – председател на ОбС, членове на ОбА и ОбС, граждани. За отличното си представяне и по стар български обичай лазарките получиха от името на общината и г-жа Каменова яйца и лакомства като дар за моминския празник. След тържеството в общинската зала, малките песнопойки се отправиха към центъра на града, за да зарадват стопаните на  всички търговски обекти с пожелания за здраве и берекет.
По традиция на Лазаровден притегателен център за девическите състави от района е гр. Златица. Пред сградата на читалището в града се събраха девойки и малки момиченца, за да възпроизведат обичая лазаруване. Първа в пролетния момински концерт се представи групата на лазарките към читалище „Христо Смирненски” с ръководители г-жа Костадинка Кържилова и г-жа Магдалена Ананиева. Те бяха подготвили китка от народни песни и танци, характерни за обряда и възпроизведоха целия празничен обичай. С хубава песен поздрави множеството изпълнителката на народни песни Маги Николова.
След домакините в празничната програма се включиха гостите от Младежка фолклорна формация с. Челопеч с ръководител г-жа Невелина Сараджова и лазарките към читалище „Светлина” в с. Душанци с  ръководител г-жа Нели Николова. Гостенките също зарадваха публиката със своето представяне. Концертът завършиха лазарките от групата на СОУ „Св. Паисий Хилендарски” с ръководител г-жа Павлина Узунова. Девойки и момичета създадоха чудесно настроение на целия град. За празника те бяха надарувани за здраве и благополучие с яйца и сладкиши от името на община Златица и от колектива на  читалище „Христо Смирненски. След концерта лазарките извиха кръшно хоро, а сетне се отправиха по домовете на поканилите ги да им лазаруват златичани.Последни новини...

Архив...

Тагове...
Антон
Златица
Копривщица
Мирково
Пирдоп
Чавдар
Челопеч

2001 - 2014 © Вестник Регион. Всички права запазени.
Web разработчик: Мико Стефанов