Частна профилирана гимназия с чуждоезиково обучение ”ЧЕЛОПЕЧ”

Младежка инициатива за Средногорието

Община Пирдоп

Електронен информационен портал Нов Поглед

Блогът на Пирдоп. Вече можеш да кажеш всичко тук

Пирдоп и регионаПразникът на град Пирдоп

Автор на статията е: Росица Чернева
Завършена е на 25 Август 2009, 11:40

На 1 август край Еленската базилика се проведе традиционният летен празник на град Пирдоп. Кметът на общината г-жа Антоанета Илиева и членовете на общинска администрация посрещнаха много гости от региона и страната. Сред уважилите тържеството бяха народните представители от партия ГЕРБ Емил Димитров и Цветан Сичанов, кметове на съседни общини и представители на общински администрации, бизнесмени - ръководители на фирми и дружества.
Специално за празника, на града гостуваха и представители на побратимения с Пирдоп град Егоревск от Московска област на Руската Федерация – г-жа Татяна Николаевна – заместник-кмет на Егоревск, Александър Никитин – председател на Руското боево братство и Александър Плотников – член на Градския съвет и директор на автокомпания.
Празничната програма откри актрисата Латинка Петрова. Тя поздрави присъстващите с хубавия ден и пожела веселото настроение да не пресъхва на оформилите се десетки семейни и приятелски трапези под шатрите, тентите и в прохладата на сенките на поляната. Заедно с нея пред естрадата заизвиваха народни хора танцьори от Ансамбъл “Зорница” – София. Забавленията започнаха без подкана и скоро мнозина се заловиха на хорото, което на моменти заемаше цялото свободно пространство пред трибуната.
Кметът на община Пирдоп г-жа Антоанета Илиева поздрави жителите гостите на града и отправи пожелания за чудесен празник, сред красотата на свещеното място, наситено с духовна енергия и историческа памет.
Поздравителен адрес към г-жа Илиева и жителите на гр. Пирдоп от името на кмета на гр. Егоревск Михаил Трофимович Лавров поднесе г-жа Татяна Николаевна. Нека има щастие във всеки дом, във всяко семейство. Между нашите градове да има топли братски отношения, а страните ни да се погрижат за благоденствието на градовете ни, за да бъде животът на всяко семейство пълен с красота и надежда за реализация на всички планове и начинания в името на хората, пожела на руски и български език г-жа Николаевна. На отец Йордан Георгиев, който отслужи празничен водосвет и освети вкусния курбан, тя поднесе икона на руския светец, покровител на гр. Егоревск, която да постави в храма „Свети Георги Побеносец”.
Гостите от Русия поднесоха на г-жа Антоанета Илиева много ценни подаръци – две големи традиционни руски кукли - матрьошки, книга-летопис за гр. Егоревск и за историко-художествения музей на града, който музей за трета поредна година печели първото място в национален конкурс за съхранение на художествената традиция в Русия, декоративна чиния за стена, изработена в стила на т. нар. гуслитская разпис - традиционна художествена школа за града, носеща името на протичащата през него река Гуслици, както и почетен златен медал на името на руският поет Сергей Есенин. Почетен медал бе връчен от г-н Александър Никитин и на г-н Цанко Цанов, кмет на Пирдоп в предишни мандати. По решение на Градската наградна комисия на Егоревск той се удостоява с него по повод навършването на 60-годишна възраст и за добросъвестен труд в Руската федерация, тъй като е работил в страната преди години.
Поздравителен адрес актрисата Латинка Петрова прочете от Президента на Република България Георги Първанов. Държавният глава поздравява жителите на Пирдоп с летния празник на града и пожелава на всички да осъществят своите стратегически цели за повишаване на конкурентното си развитие в областта на промишлеността и в развитието на човешкия фактор. Поздравителни адреси бяха получени още от кметовете на общините Бяла Слатина и Етрополе.
След официалната част започна концертната програма, в която се включиха отново Латинка Петрова, Ансамбъл “Зорница”, оркестър “Бистрица”, изпълнителите на народни песни Лъчезар Кирилов, Таня Скечелиева, сестри Ива и Ева Валентинови и фолк-певицата  Юнона.
Уважилите празника гости и граждани се чувстваха отлично сред природата, похапвайки от вкусния курбан и пийвайки студено наливно пиво.

Вкусна гозба вря в 7 казана

Специална организация бяха създали за Деня на Пирдоп домакините на празника от Общинската администрация. Пристигащите в местността “Еленско” получаваха специални купони за безплатно пиво и жертвен курбан. Над 2000 бяха раздадени по врме на празника. На няколко места пък бяха обособени пунктове за разливане на бира “Каменица” и без много чакане всеки можеше да получи от разхладителната слабоалкохолна напитка.
Традиционната за такива събития ритуална гозба стана малко след 13 часа и макар да се оформи опашка, търпеливо всеки, наредил се на нея, изчака да получи от курбана. За приготвянето му Община Пирдоп закупи 7 овце, а сръчните ръце на готвачите приготвиха толкова казана с ухаещата на вкусно гозба.  
Майстор готвач на ястието беше г-жа Мария Александрова. Тя заедно с помощниците си Стоян Захариев, Евгения Механджийска, Радка Стаменова, Райна Тошева, Магдалена Иванова, Томи Стоянов, Димитър Димитров  се трудиха от ранни зори, за да стане навреме вкусната чорбица.  И, както се казва, който я опита, за още попита.

Гости от град Егоревск

Официалната делегация на побратимения на Пирдоп град Егоревск от Московска област на Руската федерация, водена от зам.-кмета г-жа Татяна Николаевна, пристигна в петък – 31 юли. Както и друг път, в състава й е г-н Александър Никитин – член на Егоревския градски съвет – местния законодателен орган, известен като “Дума” и председател на Градския съвет на Руското боево братство в Егоревск, а за първи път в Пирдоп и в нашата страна е г-н Александър Плотников – член на Дума-та и управител на фирма „Автотранспорт”. Девойки в национални костюми ги посрещнаха в гр. Пирдоп с питка и мед. По-късно руските гости бяха настанени за почивка в Спа-хотел “Борова гора”.
Представителите на гр. Егоревск бяха специални гости на тържествата по повод Летния празник на града, провел се в местността “Еленско” край руините на раннохристиянската базилика “Св. Илия”. От името на Главата на Егоревския муниципиален район – Михаил Лавров, те поднесоха поздравления към домакините.
На 2 август тримата бяха лични гости на г-н Цанко Цанов, кмет на община Пирдоп в няколко предишни мандата. Татяна Николаевна остана в неделя в Пирдоп, а г-н Цанов бе организирал специална програма за двамата си приятели. Представителите на гр. Егоревск посетиха гр. Карлово, където се запознаха със забележителностите на родния град на Апостола Васил Левски.
Гостите от Русия споделиха, че ще запазят незабравими спомени от видяното по време на своята разходка. Кметът на общината г-жа Антоанета Илиева и работещите в общинската администрация дариха руските гости с много подаръци, сред които преобладаваха традиционни битови предмети и сувенири. Егоревци отпътуват за Русия с обеден самолет в сряда - 5 август.Последни новини...

Архив...

Тагове...
Антон
Златица
Копривщица
Мирково
Пирдоп
Чавдар
Челопеч

2001 - 2014 © Вестник Регион. Всички права запазени.
Web разработчик: Мико Стефанов